Randevu Talep Et

Prof. Doktor. Serdar Akallın

Kalça Protezi

Total Kalça Protezi

 

Ortopedi alanındaki gelişmeler, kalça kemiğine de etkin bir şekilde müdahale edilmesine olanak tanımıştır. Kalça kemiğinin diğer eklemlere göre daha derinde olması ve kalın dokulardan oluşması, geçmişte bu bölgeye yapılan işlemleri de kısıtlamaktaydı. Fakat günümüzde total kalça protezi gibi yöntemlerle, bu bölgeye güvenle ulaşılabilmekte ve tedavi yapılmaktadır.

 

Kalçadaki yaralanmanın egzersiz, fizik tedavi, enjeksiyon, artroskopi gibi yöntemlerle giderilemediği durumlarda total kalça protezi kullanılabilir. Kobalt, krom veya titanyumdan yapılan kalça protezleri, günümüzde çimentolu kalça protezi ve çimentosuz kalça protezi çeşitleri ile de yapılabilmektedir. Yazımızda, total kalça protezinde kullanılan malzemeler, total kalça protezinin nasıl yapıldığı ve ameliyattan sonra dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi vereceğiz.

 

Kalça ile ilgili sorunlar ve kalça protezi hakkında daha detaylı bilgi almak için ise Sitemizdeki kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Serdar Akalın’dan randevunuzu alabilirsiniz.

 

 

Total kalça protezi, egzersiz, fizik tedavi ve ilaç tedavisinin etki etmediği durumlarda, ciddi boyuttaki kıkırdak hasarlarında uygulanan bir tedavi yöntemidir. Genelde 55 – 60 yaş üzeri hastalara yapılmaktadır. İleri yaştaki hastaların tedavisinde doktorunuzun tercihine ve hastanın durumuna göre çimentolu kalça protezi tercih edilir. Bu tür protezde “kemik çimentosu” adı verilen bir dolgu maddesi de protezle birlikte kullanılır. Çimentosuz kalça protezi türünde ise gözenekli bir madde ile kaplanmış protez malzemesi kullanılır.

 

Geçmişte sadece çimentolu kalça protezi ile yapılabilen kalça tedavileri günümüzde çimentosuz protezle de kolayca yapılabilmektedir. Kullanılan metal ve plastik parçalar, dayanıklılığı yüksek olan seramik parçalarla desteklenmiştir. Kalça protezindeki tüm bu yenilikler, tedavinin daha uzun süreli olmasına yardımcı olmuş ve protezin yerinden çıkma riskini en aza indirmiştir. Aynı zamanda ameliyat sonrası kısıtlamaları da bu yenilikler sayesinde azalmış ve kalça protezi kullanan hastaların yaşam kalitesi artmıştır.

 

 

Kalça protezi ameliyatı yaklaşık 2 saat süren bir ameliyattır. Bu süre kişiden kişiye değişebilir. Ameliyattan sonra hastanın 2 – 3 gün hastanede istirahat etmesi beklenir. Ameliyattan sonraki gün, hasta walker ve bir kişinin desteği ile kısa yürüyüşler yapabilir.

 

 

Kalça protezinden sonra bacakları fazla yukarı kaldırmak veya kemikleri zorlayacak şekilde açmak tavsiye edilmez.

* Bu nedenle hastaya uygun yatış pozisyonunda bacaklar fazla yukarıda olmamalıdır. Aynı zamanda, yatarken bacakların arasına yastık konulması da tavsiye edilmektedir.

* Ameliyattan hemen sonra, hastanın bacaklarının arasına V şeklinde bir yastık yerleştirilebilir ve hastanın bu pozisyonda uyuması istenebilir.

* Doku iyileşmesini takiben kistlamalar göreceli olarak azalitilacaktir.

 

 

Total kalça protezi ameliyatından en iyi sonuçları alabilmek için protezin dokulara tam olarak sabitlenmesini sağlamak gerekir. Ameliyattan hemen sonra yapılan yanlış ve dikkatsiz hareketler, protezin yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu riski en aza indirmek için hastanın bacaklarını belirtilen açıdan daha fazla yukarı kaldıracak eylemlerden kaçınması gerekir. Alaturka tuvalet kullanımını bırakmak protezi korumak için yapılacakların başında gelir. Çünkü protezin korunması için hastanın alçak yerlere oturmaması ve çömelir pozisyon almaması şarttır. Bu duruma yaşam boyunca dikkat etmek gerekir.

 

Ameliyattan sonra;

* En az 8 hafta süreyle bacak bacak üstüne atmamak

* Eğilmek, çömelmek ve oturur pozisyonda yerden bir şey almamak

* Oturup kalkarken öne fazla eğilmemek

* Dizleri kalça hizasından yukarı kaldırmaması istenir.

 

Hasta bu kurallara dikkat ettiği sürece, protezi uzun yıllar boyunca, sorunsuz şekilde kullanabilir. Hasta, doktorun onayına bağlı olarak, 6 hafta sonra araba kullanmaya başlayabilir. Bu durumda da şoför koltuğunun yüksek olmasına ve bacakları sıkıştırmamasına dikkat edilmelidir.

 

 

Total kalça protezi ameliyatı belden aşağısı uyuşturularak veya genel anestezi ile  yapılır. Risk unsurları yok denecek kadar azdır. Fakat yürümenin azalması ve hareketlerin kısıtlanması nedeniyle pıhtı oluşumu riski bulunmaktadır. Bundan kaçınmanın en iyi yolu, doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmak, emboli çorabı giymek, kalçayı zorlamayacak egzersizler ve düzenli yürüyüştür. Hasta, ameliyattan 6 hafta sonra, yüzme ve yürüyüş gibi sporları yapabilir.

 

Total kalça protezi ameliyatındaki bir diğer risk de enfeksiyondur. Bu, her ameliyatta olan bir risktir ve özenli bakım ile sıfıra indirilebilir.

 

Detayli Bilgi

 

Total kalça protezi hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof.Dr.Serdar AKALIN’la veya muayenehanemizle iletişime geçebilirsiniz.

Sorunuz mu var ?

Uzmanlıklarım