Randevu Talep Et

Prof. Doktor. Serdar Akallın

Minimal İnvaziv Girişimler

 

 

 

 

Minimal İnvaziv Omurga Cerrahisi

 

 

 

 

 

Tüm cerrahi dallarda son yıllardaki eğilim, daha önce büyük kesiler ile yapılan ve önemli doku hasarına neden olabilen cerrahi yöntemlerin daha küçük kesiler ve daha az doku hasarı yapan yöntemlerle yapılmasıdır. Bu yeni eğilime minimal invazif girişimler denmektedir. Halk arasında ise minimal invazif girişimler kapalı ameliyat olarak adlandırılmaktadır. Omurga hastalıklarının tedavisinde de benzer bir eğilim vardır. Omurga hastalığının tipine bağlı olarak yaygın veya daha az sıklıkla kullanılan çeşitli minimal invazif yöntemler uygulamnmaktadır.

 

 

 

 

 

PERKÜTAN VERTEBROPLASTİ-KİFOPLASTİ

 

 

Konservatif tedaviye yanıt vermeyen osteoporotik omurga kırıkları ve tümörlerin omurgaya metastazlarında ağrı tedavisi olarak kullanılır. Perkütan yöntemle transpediküler olarak omurga cismine girilir ve mekanik destek ve ağrıyı geçirmesi için omurga cismine özel olarak tasarlanmış kemik çimentosu enjekte edilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

DİNAMİK ENSTRÜMENTASYON

 

 

Dejenere Disk hastalığının tedavisinde, tüm konservatif yöntemlere rağmen bel ağrısı geçmez ise ve ağrının dejenere disk hastalığına bağlı olduğu kuvvetli olarak düşünülüyorsa uygulanan bir yöntemdir. Teorik avantajları şunlardır; Diskin üzerine gelen yükleri paylaşarak ağrıyı azaltır. Dejenere disk nedeniyle oluşan anormal hareketi engeller ve diskin yıpranmasını durdurur. Hareketli bir sistem olduğu için füzyon ile kıyaslayınca hareketi engellemez.­ Dinamik enstrümentasyonun yukarıda sayılan teorik avantajlarını destekleyen biraz kanıt olmakla beraber etkinliği konusunda tartışmalar devam etmektedir. Ancak iyi seçilmiş vakalarda etkili bir alternatif olacaktır.

 

 

 

 

 

 
 
 
 

 

 

 
 

Enstrümentasyon gerekmeyen veya gerekli olsa da başka nedenlerden dolayı uygulanamayan dar kanal hastalarının tedavisinde seçilir. Mikroskop kullanarak ve omurganın tek tarafına laminotomi yaparak karşı tarafında rahatlatılmasına olanak kılan tekniktir. Küçük kesi ile yapılır ve limitli bir kemik kesisi uygulandığı için enstrüman kullanılması gerekmeyebilir.

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 

Yüksek enerjili travma (trafik kazası, yüksekten düşme vb.) sonrası omurgada oluşan kırıklarda ve çoklu kemik kırıklarında uygulanan bir yöntemdir. Kırık omuru sabitlemek için büyük kesi yapmadan küçük kesilerden ve kas açılmadan vida ve çubuk konarak kırığın sabitlenmesidir. Avantajı daha hızlı iyileşme ve normal aktivite düzeyine dönmedir. Ayrıca küçük kesi ile yapıldığı için kanama ve enfeksiyon riski de daha düşüktür.

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 
 

 

 

 

Ağrınızı azaltmak ve işlevlerinizi artırmak için ameliyathane şartlarında (genel veya lokal anestezi ile) görüntüleme yöntemleri eşliğinde algoloji (ağrı bilimi) ile uğraşan hekimler tarafından yapılan iğne tedavilerine spinal enjeksiyon adı verilir. Ağrıyı kesme yani bloklama yapıldığı için spinal enjeksiyonlara bazen "blok" adı verilir.

 

 

 

 

 

Bu işlem inflamasyonu (şişlik ve tahriş) azaltarak ağrıyı geçirmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda bir enjeksiyon bel-sırtınızın bir bölgesini uyuşturarak doktorunuza ağrınızın kaynağı hakkına bilgi verebilir. Size yapılacak olan enjeksiyonun seçimi sizin şikayetlerinize ve doktorunuzun muayene bulgularına dayanır.­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

 

 

 

 

 

Spinal enjeksiyon hastaneye yatırılmadan yapılan bir işlemdir. Enjeksiyonunuzdan önce size sağlığınızla ilgili sorular sorulacaktır. Aynı zamanda işlem için nasıl hazırlanmanız gerektiğine dair talimatlar alacaksınız:

 

 

 

 

 

Kullandığınız ilaçların bazılarını işlemden önce kesmeniz gerekebilir.  Genellikle sağlığınız için gerekli ilaçlara (mesela tansiyon ve tiroid ilaçları) devam etmeniz gerekir. Asetaminofen (Parol) içeren ilaçları içmenizde bir sakınca yoktur. Diyabet için ilaç alıyorsanız, doktorunuza söyleyin. İlacınızın hem işlem öncesi hem sonrası ayarlanması gerekebilir.

 

 

 


 

 

Sorunuz mu var ?

Uzmanlıklarım